Kako kuhati na pari?

Članak u: Inspiracija - veljače 2023
  • Kopiraj link u međuspremnik
Kako kuhati na pari?
Povezana tehnologija:
Pećnice sa SteamSense tehnologijom
Otkrijte više

Vrijeme čitanja: 3 Minute

Hrana kuhana na pari posebno je nježna i podržava zdravu prehranu. Hrana će vam biti zahvalna ako je pripremite na ovaj način. Vitamini i arome optimalno će se sačuvati tijekom kuhanja na pari. Za početak ovog putovanja kuhanja na pari, dovoljna je jednostavna Whirlpool pećnica s funkcijom pare. Uz naše savjete postat ćete pravi stručnjak za kuhanje na pari.

Prednosti kuhanja na pari

Hrana kuhana na pari posebno je nježna i podržava zdravu prehranu. Hrana će vam biti zahvalna ako je pripremite na ovaj način. Vitamini i arome optimalno će se sačuvati tijekom kuhanja na pari. Za početak ovog putovanja kuhanja na pari, dovoljna je jednostavna Whirlpool pećnica s funkcijom pare. Uz naše savjete postat ćete pravi stručnjak za kuhanje na pari. Također je lakše pronaći optimalni trenutak kuhanja s parom kuhanja: prilikom kuhanja u vrućoj vodi, konzistencija brzo nestaje ako ste na trenutak ometeni. Kuhanje na pari je puno blaže s hranom. Brokula je sjajan primjer. Ona se ne prekuha kad se kuha na pari, zadržava svoju svježu zelenu boju, ostaje nevjerojatno aromatična, a istovremeno ima hrskavi zalogaj.
Okus mesa i ribe također je u skladu, a arome se optimalno razvijaju. Možete eliminirati višak kapljica dok koristite manje soli. Sol služi kao pojačivač okusa i često završava na tanjuru u velikim količinama kada se hrana potroši. S kuhanjem na pari, s druge strane, prirodni okusi hrane dolaze do izražaja i čine prekomjerni tretman soli nepotrebnim. I posljednje, ali ne najmanje bitno, kuhanje na pari također je ugodno za oko: boje hrane blistaju u svoj svojoj slavi. S pravom opremom možete istovremeno pariti i nekoliko namirnica u istom uređaju. To ne samo da vam štedi trud, već i vrijeme.

Kako funkcionira kuhanje na pari?

Osnovni princip parenja je jednostavan: voda se zagrijava dok ne prokuha. Rezultirajuća vodenom parom koja se diže i kuha hranu.
Konvencionalnim kuhanjem na paru jednostavno napunite malu količinu vode u tavi. Postavite hranu u kolunder ili košaru i stavite je preko vode. Ovdje je važan dobro zatvoreni poklopac. Jednom kada voda proključa, vodena para se diže i djeluje na hranu. Temperatura pare je 100° C. To se također naziva kuhanjem na pare pod normalnim tlakom.

U principu, možete koristiti osnovne prednosti kuhanja pare s komercijalno dostupnim loncem za kuhanje, uključujući umetke. S posebnim espress loncima možete stvoriti temperaturu od oko 120° C pod povećanim tlakom, što vam omogućuje brže kuhanje hrane. Ali tu počinju i mogućnosti kuhanja na pari.

Kuhanje na pari u kombinaciji s toplinom pećnice

Kombinirani uređaji za kuhanje na pari kombiniraju prednosti kuhanja na pari s prednostima pećnice. U pećnici se volumen značajno povećava u usporedbi s loncem, tako da veće količine hrane nisu problem. Čak je i više pare zbog kontroliranog okruženja.
Vaši omiljeni recepti uvijek dobivaju ukusan zaokret i transformiraju se u najbolju verziju sebe.

Također možete koristiti funkciju pare za odmrzavanje hrane, posebno nježno ili za sterilizaciju stvari poput dječjih boca, duda, ali i čaša za pripremu jogurta ili čuvanja hrane.

Zbog tople, vlažne klime, također možete pustiti da se tijesto optimalno diže. U kombiniranom radu pare s vrućim zrakom, peciva i kruh ispadnu jednako kao i meso i perad. Kruh je izvana hrskav, a iznutra lepršav, dok meso ostaje vrlo sočno.

Uživajte u kuhanju bez napora kod kuće zahvaljujući Whirlpool W Collection parne pećnice

Whirlpool W Collection pećnice omogućuju kuhanje s tri različite razine vlage, što pomaže prilagoditi postupak kuhanja kako bi se poboljšalo kuhanje različitih vrsta hrane. Visoka razina (75% pare) idealna je za osjetljivu pečenu ribu, srednja razinu (50% pare) osigurava nježno meso ili savršeno pečeno povrće, dok niska razina (25% pare) peče bolje kolače, keksiće i kruh.

To olakšava proizvodnju zdravih, pahuljastih, hrskavih peciva ili kuhanja cijele ribe do savršenstva.

Postoje i mikrovalne pećnice s funkcijom pare. Osobito su prikladne za pripremu manjeg obroka brzo, a opet nježno i zdravo.

Savjeti za kuhanje na pari

Kuhanje na pari nije magija i lako daje brze i dobre rezultate. Da biste izvukli najbolje iz svojeg uređaja ili kombiniranog uređaja, postoji nekoliko jednostavnih, ali učinkovitih savjeta i trikova koje vam ovdje želimo podijeliti.

  1. Prilikom parenja obavezno izrežite sastojke na jednake komade, tako da se istovremeno kuhaju.
  2. Dajte svakoj hranu dovoljno prostora da se pari omogućujući ravnomjernu cirkulaciju između njih.
  3. Stavite malo juhe ili vina u lonac i dajte svojoj hrani poseban dodir. Čak će i samo kriška limuna ili naranče imati poseban učinak na vašu hranu. Nemojte koristiti juhu ili vino u loncu za kuhanje na pari, niti sol ili začine. Iskoristite nekoliko začinskih biljaka, ako je moguće.
  4. Eksperimentirajte s različitim začinskim biljem. Jednostavno stavite gomilu bilja u umetak za paru. Cirkulirajuća para apsorbira aromatske tvari i prenosi ih u vašu hranu.
  5. U principu, za kuhanje na pari ne treba ulje. Međutim, kako biste mogli optimalno apsorbirati vitamine topive u masti, poput vitamina A, D i E, svoju hranu s parom možete nadopuniti s malo visokokvalitetnog ulja.
  6. Treba obratiti pažnju prilikom otvaranja lonca jer vruća parka može opeći. Primjenjivo je koristiti rukavice ili držače za lonce prilikom otvaranja lonca. Ovako se štitite od vruće pare.
  7. Kuhanje na pari izvrsno je za ponovno zagrijavanje hrane. Hrana ostaje izvanredno sočna i ne suši se tako lako kao u konvencionalnoj pećnici.

Zaključak o kuhanju na pari

Kuhanje na pari korišteno je za pripremu hrane u drevnoj Kini prije više od 1000 godina. S nama se ova nježna metoda trenutno vraća u modu i, kao što je prikazano, s dobrim razlogom. Bilo u tavi, u mikrovalnoj pećnici ili u kombiniranoj pećnici: želimo vam puno zabavnog kuhanja i bon appétit!

 

Dobrodošli u Whirlpool, gdje ravnoteža života započinje kod kuće.

Povezana tehnologija:
Pećnice sa SteamSense tehnologijom
Zahvaljujući SteamSense tehnologiji optimano možete sačuati hranjive tvari i arome svojih zdravih, ukusnih i hrskavih obroka
Otkrijte više
Povezana tehnologija:
Pećnice sa SteamSense tehnologijom
Zahvaljujući SteamSense tehnologiji optimano možete sačuati hranjive tvari i arome svojih zdravih, ukusnih i hrskavih obroka
Otkrijte više