Kako se koncentrirati i biti usredotočen

Članak u: Vrijeme za mene - svibnja 2023
  • Kopiraj link u međuspremnik
Kako se koncentrirati i biti usredotočen
POVEZANA TEHNOLOGIJA:
Zen tehnologija perilice rublja
Otkrijte više

Vrijeme čitanja: 2 Minute

U današnjem užurbanom svijetu prelako se dekoncentrirati. Svi imamo ciljeve i zadatke koje trebamo obaviti, ali ponekad pogađate otkuda treba krenuti. Uz toliko toga, možete se osjećati preopterećenima, ali na sreću postoje koraci koje možete poduzeti kako biste povećali raspon pažnje i razinu koncentracije. Bez obzira želite li naučiti kako biti usredotočen i uspostaviti tijek rada ili jednostavno želite povećati razinu produktivnosti, postoje različite strategije i prilagodbe načina života koje možete poduzeti, koje ne samo da će poboljšati pamćenje i koncentraciju, već i poboljšati vaš cjelokupni well-being.

Načini za poboljšanje koncentracije

Otkrivanje kako povećati koncentraciju ide ruku pod ruku s mnogim drugim aspektima dobrobiti. Kad pazite na svoje fizičko i mentalno zdravlje, bitI ćete uravnoteženiji i moći ćete se usredotočiti na ono što vam je zaista važno.

Spavanje je ključno

Spavanje je od vitalnog značaja za sve aspekte zdravog života, uključujući vašu kognitivnu funkciju. Ako se borite s manjkom sna, možda ćete otkriti da se vaš mozak bori s preuzimanjem informacija, pamćenjem stvari i s pažnjom i koncentracijom. Spavanje olakšava i radno i dugoročno pamćenje i može poboljšati fokus i učenje, pa će razvijanje boljih navika spavanja - poput rutine i opuštanja prije spavanja - učiniti vaš mozak oštrijim i pažljivijim.

Vježbajte redovito

Od raščišćavnja uma do poboljšanja raspoloženja, redovito vježbanje čini čuda za vaš mozak. Dokazano je da fizičko kretanje smanjuje stres i anksioznost što može povećati raspon pažnje i koncentraciju. Ako se borite s načinom kako se usredotočiti, vježbanje može spriječiti da pad motivacije i pomoći vam da se ponovno osjećate mlado. Vježbanje može biti toliko jednostavna kao što je odlazak u šetnju ili trening u teretani, ali u konačnici bilo kakvo kretanje vas može zaustaviti da se osjećate nemirno i pomogne vam da se usredotočite na posao.

 

Provodite vrijeme u prirodi

Ako osjećate da je vaš raspon pažnje i razina koncentracije niska, izlazak van i boravak u prirodi može biti dobrodošlo olakšanje. Biti na otvorenom sjajna je tehnika opuštanja - svom mozgu možete dati odmor od današnje preopterećenosti informacijama, a boravak u prirodi, može nadahnuti kreativnost i produktivnost. Svježi zrak i kisik mogu vam ponuditi novu perspektivu na vaše zadatke i ciljeve dok dodir povjetarca na vašoj koži i slušanja zvukova u prirodi, povećati će fokus, mentalnu jasnoću i pojačati raspoloženje.

 

Isključite se

Živimo u svijetu stalnih smetnji dostupnih na dohvat ruke. Možda ste naporno radili na stvaranju okruženja bez ometanja - pronašli ste prostor daleko od drugih ljudi, osigurali ste da su svi vaši uređaji tihi, organizirali ste svoje radno okruženje... a zatim vam telefon zazvoni! Ponekad vas nešto tako jednostavno kao što vas zvuk dolazne e -pošte može izvući iz vaše zone, a onda se teško ponovno usredotočiti. Koliko god tehnologija bila korisna, ponekad nam je potrebna pauza - a utišavanje nepotrebnih obavijesti, isključivanje mobilnog telefona ili čak rad potpuno izvan mreže može biti nevjerojatno korisno kada učimo kako se usredotočiti.

Prakticirati pažljivost

Konačno, ključna tehnika za poboljšanje koncentracije i povećanje fokusa je prakticiranje svjesnosti. Dajući sebi vrijeme da dođete sebi, postanete svjesni svoje okoline i smanjujući osjećaj preopterećenosti, možete biti prisutniji i usredotočiti se na sljedeći zadatak koji je na redu. Stres može uzrokovati smanjenje produktivnosti do minimuma i dovesti vas do mentalnog bloka, dok angažiranjem savjesnosti možete poboljšati svoje kognitivne vještine, spriječiti da vaš um luta i poboljšati raspon pažnje, koncentraciju i pamćenje.

POVEZANA TEHNOLOGIJA:
Zen tehnologija perilice rublja
Dizajnirana da u svakom detalju bude tiha, Zen tehnologija pruža ultra tihe performanse čak i tijekom ciklusa centrifuge, sa samo 65 dBA - omogućuje vam da se usredotočite na svoj mir kod kuće.
Otkrijte više
POVEZANA TEHNOLOGIJA:
Zen tehnologija perilice rublja
Dizajnirana da u svakom detalju bude tiha, Zen tehnologija pruža ultra tihe performanse čak i tijekom ciklusa centrifuge, sa samo 65 dBA - omogućuje vam da se usredotočite na svoj mir kod kuće.
Otkrijte više