Kako kuhati s mikrovalnom pećnicom

Članak u: Inspiracija - svibnja 2022
  • Kopiraj link u međuspremnik
Kako kuhati s mikrovalnom pećnicom
Povezana tehnologija:
Whirlpool mikrovalne pećnice s Crisp funkcijom
Otkrijte više

Vrijeme čitanja: 2 Minute

Nije samo za studente - u visokokvalitetnoj mikrovalnoj pećnici možete pripremiti zdrave obroke u tren oka! Za što možete koristiti mikrovalnu pećnicu? Naravno, kako biste zagrijali jučerašnju večeru, ali mikrovalna pećnica može učiniti puno više. Većina potrošača podcjenjuje potencijal malog kuhinjskog uređaja, koji može više od zagrijavanja jučerašnjeg gulaša za brzi obrok. Čak se i složena jela mogu svježe pripremiti u mikrovalnoj pećnici, zahvaljujući mnogim tehnologijama i unaprijed postavljenim receptima dostupnim samo pritiskom gumba za savršeno kuhana i hrskava jela. Zbog kratkog vremena kuhanja, više hranjivih sastojaka i vitamina ostaje u hrani. Pokazat ćemo vam što je važno ako želite kuhati ukusna jela u mikrovalnoj pećnici.

KOLIKO JE ZDRAVO KUHANJE U MIKROVALNOJ?

Mit da mikrovalne pećnice štetno zrače hranu i dalje postoji. Prije svega: hrana pripremljena u mikrovalnoj pećnici jednako je zdrava kao i sve što kuhate na štednjaku ili u pećnici. Oštećenja uzrokovane mikrovalnim pećnicama ili elektromagnetskim valovima su isključena, jer energija korištenih mikrovalova nije dovoljno jaka.

Osim toga, kuhanje u mikrovalnoj pećnici jedna je od najnježnijih metoda pripreme. Važne hranjive tvari gube se kada su toplina i vlaga u loncu ili u pećnici visoke. Kraće vrijeme kuhanja u usporedbi s kuhanjem u pećnici, u loncu i u express loncu su ovdje posebno važne. Toplina uništava vitamine i hranjive tvari. Što je vrijeme kuhanja kraće, više hranjivih sastojaka ostaje. Ako kuhate ili kuhate na pari hranu u mikrovalnoj s malo tekućine, zadržavaju se vitamini i minerali. Mnogi se sastojci čak mogu kuhati u mikrovalnoj pećnici bez dodavanja dodatne vode. A s Crisp tanjurom možete pripremiti ukusna, hrskava jela s malo ili nimalo masnoće.

ŠTO ZNAČI RAZINA SNAGE MIKROVALNE PEĆNICE?

Na štednjaku i pećnici, toplina se regulira u fazama, s mikrovalnom pećnicom, s druge strane, umjesto toga prilagođavate razinu snage. Pod tim se podrazumijeva broj vata s kojima uređaj radi. Što je više vata, to je više topline. 600 vata već je dovoljno za kuhanje u mikrovalnoj pećnici. S druge strane, više snage ne znači nužno da je hrana brže spremna: Ako je razina snage postavljena previsoka, možete opeći jezik na korici hrane, dok se ona još nije u potpunosti skuhala ili zagrijala unutra. Osim toga, važne hranjive tvari gube se ako ih kuhate na previsokoj temperaturi.
Ali koja je prava razina performansi? Kada kuhate u mikrovalnoj pećnici, možete koristiti sljedeće smjernice kao vodič:

Ispod 200 vata
Rastopiti smrznuto
maslac/čokolada

200 do 300 vata
Održati jelo toplim

300 do 500 vata
Ugrijati hranu

500 do 800 vata
Skuhati hranu kompletno

Preko 800 vata
Zagrijavanje tekućine i doveđenje do vrenja

Koja su jela prikladna za kuhanje u mikrovalnoj pećnici?

Mnogi proizvođači nude posebno stakleno posuđe koje se bez oklijevanja može koristiti u mikrovalnoj pećnici. Plastični spremnici koji su označeni prikladnim za korištenje u mikrovalnoj također su idealni, s izuzetkom melamina, koji mogu osloboditi štetne tvari kada se zagrijavaju. Obično postoji mali simbol na tupperwareu i plastičnim spremnicima koji ukazuju na to je li spremnik namjenjen za korištenje u mikrovalnoj pećnici ili ne. Metalne posude, s druge strane, u mikrovalnoj su u osnovi pogrešne. Porculanske glazure i ukrasni tanjuri često sadrže metale i stoga su pogodni samo u ograničenoj mjeri.
Metal apsorbira mikrovalnu energiju i postaje vrlo vruć. Stoga se može dogoditi da je posuđe vrlo vruće, ali hrana se ne zagrijava.
Glineni lonci također nisu prikladni.

MOŽETE LI PRIPREMITI RIBU I MESO U MIKROVALNOJ?

Da, također možete pripremiti blagdansku večeru u mikrovalnoj. Samo ako pripremate govedinu ili divljač odaberite štednjak ili pećnicu, jer se ove vrste mesa obično osuše u mikrovalnoj pećnici. Perad, svinjetina, mljeveno meso i riba, s druge strane, uopće nisu problem. Podijelite meso i ribu na dijelove jednake veličine kako biste osigurali da se svi komadi kuhaju. Usput: ako kuhate meso u mikrovalnoj pećnici, nakon pripreme dodajte sol u jelo. Sol uklanja vlagu i riskirate da se meso isuši.
Međutim, postoji jedan nedostatak kuhanja mesa u mikrovalnoj pećnici, barem kada su u pitanju stariji uređaji: meso ne dobiva hrskavu koricu pri kuhanju u mikrovalnoj pećnici, osim ako ga redovito ne premazujete bjelanjkom i paprikom. Mikrovalne pećnice Whirlpool, s druge strane, često su opremljene funkcijom roštilja koja osigurava hrskavu koricu. Nova mikrovalna pećnica ExtraSpace također dolazi s posebnim Crisp tanjurom izrađenim od ferita kojeg mikrovalne pećnice izuzetno brzo zagrijavaju. Zatim, roštilj na vrhu šupljine mikrovalne daje finu koricu gornjem dijelu jela. Tako Crisp tanjur djeluje poput posude za pečenje.

Također nećete imati problema u pogledu unutarnjeg prostora: s novom Whirlpool ExtraSpace mikrovalnom pećnicom s potpuno ravnom unutrašnjosti dobivate +30% upotrebljivog prostora za kuhanje* i veće fleksibilnosti koja odgovara svim vašim potrebama. Uživajte u dodatnom prostoru za svoju hranu i lonce zahvaljujući nedostatku okrečućeg tanjura.

*U usporedbi sa standardnim 25L Whirlpool mikrovalnim pećnicama

KAKO KUHATI POVRĆE U MIKROVALNOJ PEĆNICI

Povrće se može kuhati u mikrovalnoj pećnici. Proces je u osnovi sličan kuhanju na pari: voda isparava u mikrovalnoj pećnici, para stimulira postupak kuhanja povrća. Neko povrće prirodno sadrži toliko vode da ih jednostavno možete zagrijati da biste postigli taj učinak (npr. rajčice ili tikvice). Ostalo povrće mora biti stavljeno u zdjelu vode koja se pari u mikrovalnoj pećnici.
Ne zaboravite da povrće s čvrstom korom treba nekoliko puta ubosti vilicom kako biste spriječili pucanje kože tijekom kuhanja u mikrovalnoj pećnici - na primjer, kada kuhate krumpir. Također ovdje pomaže da povrće izreže na komade otprilike iste veličine, tako da neki komadi ne ostaju sirovi, dok su drugi već meki poput maslaca.

MOGU LI ISPEĆI TORTU U MIKROVALNOJ

U mikrovalnoj pećnici, možete kuhati, ali i peći. Ukusni kolači za cijelu obitelj mogu se dočarati u tren oka ili ukusni kolači iz šalice kad ste gladni. Trend malih kolača - koji se nazivaju i kolači iz šalica - popularni su klasik kada je u pitanju pečenje s mikrovalnom pećnicom i spremni su u kratkom roku. Za doručak možete peći i peciva u mikrovalnoj pećnici. Za pečenje u mikrovalnoj pećnici koristite samo posuđe namjenjeno mikrovalnoj pećnici. Konvencionalne posude za pečenje uglavnom su izrađene od metala i mogu oštetiti mikrovalnu pećnicu i ne trebaju se koristiti.

Dobrodošli u Whirlpool, gdje ravnoteža života započinje kod kuće.

Povezana tehnologija:
Whirlpool mikrovalne pećnice s Crisp funkcijom
Doživite izvanredne hrskave rezultate s našim inovativnim Crisp tanjurima, izrađenim od feritnog materijala visokih performansi. Zdravi i ukusni recepti za vaš well-being
Otkrijte više
Povezana tehnologija:
Whirlpool mikrovalne pećnice s Crisp funkcijom
Doživite izvanredne hrskave rezultate s našim inovativnim Crisp tanjurima, izrađenim od feritnog materijala visokih performansi. Zdravi i ukusni recepti za vaš well-being
Otkrijte više