Koja hrana ide gdje u hladnjaku?

Članak u: Inspiracija - veljače 2023
  • Kopiraj link u međuspremnik
Otvoreni ugradbeni hladnjak, u modernoj kuhinji krem boje. U hladnjaku su sve namirnice uredno složene i jasno vidljive.
Povezana tehnologija
Asortiman hladnjaka sa zamrzivačem
Otkrijte više

Vrijeme čitanja: 3 Minute

Najbolji način za pohranu voća, povrća i drugih namirnica u hladnjaku je da one duže traju. Često jednostavno nema dovoljno vremena za kupnju svježe hrane svaki dan, a želite da otpad od hrane umanjite što je više moguće. Dakle, sigurno i dugo skladištenje vaših svježih proizvoda je vrlo važno za vaš novčanik i zdravlje. Slijedite naše savjete kako biste razumjeli različite zahtjeve koje pojedinačne namirnice imaju prilikom pohrane.

Koja hrana ide gdje u hladnjaku

Ako hranu pravilno pohranjujete, možete duže uživati ​​u njoj. U pravoj zoni, bez obzira na to jesu li vrata ili ladica za povrće, zaštitit će vrijedne sastojke i okus proizvoda.

KOJA HRANA IDE U ZAMRZIVAČ?
Zamrzivači su multitalentirani: u njima se gotovo sve vrste povrća mogu smrznuti, osim vrsta s visokim sadržajem vode, poput luka ili rajčice. Meso ili riba lako se mogu smrznuti u pakiranju iz trgovine - ili svježe s tržnice u odgovarajućoj kutiji.

ŠTO IDE U LADICE ZA VOĆE I POVRĆE?
FreshBox+ ladica za voće i povrće posebno je dizajnirana za salatu, povrće i voće. Paprike, rajčice, naranče ili krastavci ovdje ostaju hrskavi.

ŠTO POHRANITI U DONJEM DIJELU HLADNJAKA
Najhladnije je u donjem dijelu hladnjaka - idealno za osjetljivu ribu, kobasice ili meso. Zato u mnogim Whirlpool hladnjacima možete pronaći MultiFresh prilagodljivu ladicu s različitim temperaturnim postavkama za pohranjivanje hrane sa specifičnim potrebama, kao što su riba i meso (+0/2°) ili mliječni proizvodi (+2/3°C). Također, u ovoj ladici se održavaju i uvjeti za nježno odmrzavanje.

SREDNJI DIO HLADNJAKA
Srednji dio hladnjaka posebno je pogodan za mliječne proizvode kao što su vrhnje ili jogurt.

KOJA HRANA IDE U GORNJI DIO HLADNJAKA
Idealno za čuvanje već skuhanih obroka  

GORNJI DIO VRATA HLADNJAKA
Najblaže temperature prevladavaju u gornjem dijelu vrata hladnjaka: zato je to pravo mjesto za spremiti pekmez, jaja i maslac, kao i za citruse, koji su osjetljivi na hladnoću.

SREDNJI DIO VRATA HLADNJAKA
Limenke, male boce ili umaci poput kečapa ili majoneze dobro se uklapaju u srednji dio vrata hladnjaka.

ŠTO SPREMITI U DONJI DIO VRATA HLADNJAKA
To može biti bilo što - limunada, mlijeko ili sok od naranče - najniži dio vrata hladnjaka nudi praktični prostor za piće u bocama ili vrećicama.

 

Zašto spremiti voće u hladnjak?

Voće možete sigurno spremiti na sobnoj temperaturi u kuhinji. Budući da zrelo voće može brzo pokvariti, stavite ga u hladnjak na duže skladištenja. Voće poput jabuka, krušaka, šljiva i breskve treba držati odvojeno jer proizvode etilen plin, što uzrokuje brže sazrijevanje i pokvariti drugo voće ili povrće. I: Kupite voće u sezoni - tada je jeftiniji, zdrav i posebno bogat vitaminima i mineralima. Većina voća također se može smrznuti. Međutim, lubenice, banane, šljive, trešnje i grožđe ne bi trebalo biti smrznuto.

LIMUN
Limuni se čuvaju na hladnom mjestu na temperaturama od pet do deset Celzijevih stupnjeva. Oni će zadržati do 2 tjedna.
GROŽĐE
Grožđe se može držati na hladnom mjestu na sobnoj temperaturi 2 do 4 dana. Drže se u hladnjaku oko 1 tjedna. Izvadite ih iz hladnjaka oko 20 minuta prije jela kako bi mogli razviti svoju aromu.
ŠLJIVE
Neprizvane šljive zadržat će se dan ili dva na sobnoj temperaturi. Neovisne šljive ne bi se trebale čuvati u hladnjaku, kako ne bi prekinuli postupak zrenja. Zrele šljive trebali biste staviti u odjeljak za voće i povrće u hladnjaku i odmah ih konzumirati. Oni ostaju tamo dva do najviše sedam dana.
BRESKVE
Breskve se mogu pohraniti na hladno mjesto poput podruma oko 4 dana. Oni će zadržati u hladnjaku oko 1 tjedna, ali to može utjecati na njihov ukus.
PAPAJA
Zrele (80% žute boje) Papaje mogu se čuvati u hladnjaku do 1 tjedna. Usput, čak i ako je papaja meka, nije loše.
DINJA
Ne sasvim zrele, nepodijeljene dinje mogu nastaviti sazrijevati na sobnoj temperaturi, na hladnim temperaturama čak i do 2 tjedna, ovisno o stupnju zrelosti. Dinje se ne smiju čuvati ispod 5 ° C jer će se brzo pokvariti ako se prebace na sobnu temperaturu. Izrezane i zrele dinje treba jesti što je prije moguće, jer brzo izgube aromu u hladnjaku i mogu preuzeti okus druge hrane.
MANGO
Neovisni mango mogu nastaviti sazrijevati na sobnoj temperaturi 3 do 5 dana. Zreli mango mogu se čuvati najviše 2 dana.
KIVIJI
Zreli kivi mogu se čuvati na sobnoj temperaturi nekoliko dana. Ako ih želite zadržati duže, voće se može staviti u plastičnu vrećicu u hladnjaku 2 do 3 tjedna. Zahvaljujući torbi, kivi gube manje tekućine i duže ostaju svježi.
GREJPFRUTI
Grejnik treba čuvati na mjestu oko 15 stupnjeva Celzijusa u zdjeli za voće. Možete ih zadržati do 3 tjedna.
TREŠNJE
Trešnje se mogu držati na hladnom mjestu 1 do 2 dana, duže u hladnjaku.
JAGODE
Najbolje je odmah konzumirati jagode, jer gube aromu samo nekoliko sati nakon berbe. Ako to nije moguće, jagode se mogu čuvati neoprane i prekrivene hladnim mjestom ili u hladnijem hladnjaku do 2 dana. Za to biste trebali koristiti ravne posude, jer je voće osjetljivo na pritisak.
BANANE
Banane su vrlo osjetljive na hladnoću. Stoga ih se ne bi trebalo čuvati u hladnjaku, već na sobnoj temperaturi.
AVOKADO
Neovisni avokado treba držati na sobnoj temperaturi. Međutim, ako ne želite odmah koristiti voće, može se pohraniti u hladnjak do tjedan dana, jer će to prekinuti postupak zrenja. Ako samo želite zadržati pola avokada u hladnjaku, upotrijebite pola s jamom za avokado. Sadrži enzime zbog kojih voće traju duže. Ako je moguće, pohranite avokado samo dok ne počne omekšati, nakon čega se prilično brzo pokvari.
MARELICE
Ako se pohranjuju na hladnom mjestu, marelice se mogu čuvati 1 do 3 dana. Oni se mogu malo duže pohraniti u hladnjak, ali to može oštetiti okus.
JABUKA
Jabuke se najbolje čuvaju u vrećicama od folije u hladnoj, tamnoj sobi. Torbe se trebaju perforirati s rupama i tako odzračiti. To će spriječiti da se jabuke isušuju. Proces sazrijevanja i starenja se usporava i rok trajanja se produžava. Ako se tamo ne pohranjuju drugo voće i povrće, idealna je i ladica za voće i povrće u hladnjaku. Zbog etilena koji jabuke odaju, postupak zrenja se pokreće, a ostalo plodove brže se pokvare.
ANANAS
Ananas se skuplja kada je zreli i zato ne dozrijeva nakon toga. Najbolje se čuva u zatvorenom mjestu na hladnom mjestu na 10 do 12 Celzijevih stupnjeva na nekoliko dana. Dugo vrijeme skladištenja u hladnjaku treba izbjegavati, u protivnom će ananas dobiti crne mrlje i pokvariti.

*Na temelju gubitka kilograma i vizualne kvalitete u internom ispitivanju hrane komercijalnog voća i povrća.

Zašto pohraniti povrće u hladnjaku?

Svježe povrće sadrži najviše hranjivih sastojaka i dobro je za vaše zdravlje. Stoga ga treba kupiti što svježe i obraditi odmah. Većina povrća može se čuvati na hladnom, tamnom mjestu nekoliko dana. Odjeljak za povrće u hladnjaku je idealan. Budući da neke povrće reagira na etilen plin, ne bi ih trebalo čuvati s voćem ili povrćem (poput jabuka ili rajčice) koje proizvode etilen plin. Ne čuvate mirisno povrće kao što je luk u blizini hrane osjetljive na aromu (npr. Maslac ili agrumi) kao aroma može se prenijeti na ove namirnice.

LUK
Luk od povrća može se čuvati na hladnom, tamnom mjestu do 2 mjeseca, a stolni luk do 8 mjeseci.
RAJČICA
Svježe rajčice osjetljive su na hladnoću i ne treba ih čuvati u hladnjaku, već na tamnom mjestu na sobnoj temperaturi. Povrće koje voli toplinu sunca može izgubiti svoju intenzivnu aromu u hladnjaku i s vremenom postati teško.
ŠPINAT
Špinat nije pohranjeno povrće. Ne treba ga držati duže od jednog dana, jer svjetlost i kisik brzo smanjuju sadržaj osjetljivih sastojaka. Najbolje se čuva na tamnom i hladnom mjestu, poput B. U biljnom odjeljku hladnjaka.
ŠPAROGA
Šparoge trebaju biti pohranjene samo u hladnjaku samo kratko vrijeme koliko je potrebno. Ako ih zamotate neobojenim u vlažnu krpu, šparoge ostaju svježe 2 do 3 dana u biljnom odjeljku hladnjaka.
CELER
Komadići celera umotani u zli film mogu se pohraniti u svježiju ladicu hladnjaka do 1 tjedna. Oprani celer i umotan u vlažnu krpu zadržat će se u povrću hladnjaka 4 dana.
SALATA
Salata se najbolje čuva u plastičnoj vrećici u povrću hladnjaka.
PAPRIKA
Paprike su oštećene hlađenjem na temperaturama ispod 7 ° C, a temperature iznad 13 ° C potiču zrenje. Najbolje je spremiti neoprane paprike u plastičnu vrećicu u hladnjaku. Spremljeno hlađenje, zadržat će se oko 5 dana.
MRKVA
Mrkva brzo izgubi vlagu. Zato ne biste trebali čuvati svježu mrkvu zajedno s zelenilom, jer biljka izvlači vlagu iz mrkve. Mrkva će se zadržati u ladici hladnjaka do tjedan dana.
KUPUS
Kupus će se dugo zadržati u hladnom podrumu. Međutim, treba ih redovito provjeriti da li se formiraju trule mrlje. Prepolovljene glave mogu se čuvati u hladnjaku do 2 tjedna.

Kako pohraniti dnevnik u hladnjaku

ČOKOLADA
Čokolada se ne treba čuvati u hladnjaku, već na hladnom, suhom mjestu. Visoke temperature ili fluktuacije temperature uzrokuju sivi film.
MLIJEKO
Mlijeko treba čuvati na 4 ° C. Kao i svi ostali mliječni proizvodi (jogurt, kvark itd.), I on može poprimiti miris limuna, luka i mesa. SIR
Sirevi koji snažno mirišu moraju biti pakirani. Sir se ne smije zadržati u blizini mlijeka ili vrhnja dulje vrijeme jer oni mogu poprimiti okus. Obratite pažnju na datum isteka. Optimalna temperatura skladištenja je 5-6 ° C.
MASLAC
Budući da maslac brzo poprima miris i okus druge hrane, trebali biste osigurati da se pakiranje dobro zatvori. Najbolje je spremiti maslac u odjeljku s maslacem na vratima hladnjaka. Tamo ostaje nježan.

Kako pohraniti meso i perad u hladnjaku

RIBA
Riba se lako pokvari jer sadrži puno proteina i vode. Stoga bi ga trebalo pripremiti i konzumirati što je prije moguće nakon kupnje. Ribe se nakratko mogu držati u hladnjaku stavljanjem u čašu ili porculansku posudu, prekrivajući ga filmom za prilijepljenje i stavljajući je u najhladniji dio hladnjaka ili u namjensku više svježu ladicu.
MESO I PERAD
Meso i perad trebaju se držati u originalnom pakiranju dok ne budu spremni za upotrebu. Otvorenu hranu treba držati u foliji, vodootpornoj plastičnoj vrećici ili hermetički kontejneru kako bi se spriječilo da se isušuje. Uvijek stavite meso i perad u najhladniji dio hladnjaka ili u posvećenu više svježu ladicu.
JAJAŠCA
Porozna školjka lako apsorbira strane mirise, tako da nikada ne čuvate jaja s jakim mirisom hrane poput luka. Uvijek pohranite jaja. Temperatura skladištenja do 8 ° C je optimalna. Jaja idu u određene odjeljke na vratima hladnjaka. Pileća se jaja mogu zadržati nerefigerirana prva 3 tjedna nakon polaganja, a također se mogu jesti i do četiri tjedna nakon dana odlaska. Kuhana jaja mogu se čuvati oko 2-4 tjedna.

Kako pohraniti bilje u hladnjaku

Ako se bilje ne koriste odmah, mogu se zamotati u vlažnu krpu ili stavljeno u plastičnu vrećicu dok su mokra. Ako imate čitavu gomilu, najbolje je staviti ih u čašu vode poput rezanog cvijeća. Ako zadržite bilje na ovaj način u hladnjaku, oni će ostati svježi nekoliko dana.

Dobrodošli u Whirlpool, gdje ravnoteža života započinje kod kuće.

Povezana tehnologija
Asortiman hladnjaka sa zamrzivačem
Otkrijte asortiman Whirlpool hladnjaka sa zamrzivačem, opremljeni različitim tehnologijama koje vam pomažu da jednostavno pohranjujete proizvode i čuvate hranu u najboljim uvjetima.
Otkrijte više
Povezana tehnologija
Asortiman hladnjaka sa zamrzivačem
Otkrijte asortiman Whirlpool hladnjaka sa zamrzivačem, opremljeni različitim tehnologijama koje vam pomažu da jednostavno pohranjujete proizvode i čuvate hranu u najboljim uvjetima.
Otkrijte više