Čuvajte svježe začinsko bilje u hladnjaku

Članak u: Inspiracija - veljače 2023
  • Kopiraj link u međuspremnik
Unutrašnjost hladnjaka sa 6TH SENSE tehnologijom, u kojem se nalazi limunada, svježe povrće, dvije boce vode.
Povezana kategorija proizvoda:
Whirlpool hladnjaci sa zamrzivačem
Otkrijte više

Vrijeme čitanja: 3 Minute

Lokalno, mediteransko ili čak egzotično začinsko bilje daje svakom jelu završni dodir i osigurava poseban okus svojim aromama. Međutim, razno začinsko bilje može se držati svježim samo kratko vrijeme. Ovdje možete saznati kako postići da svježi začini traju duže i na što treba paziti.

Začinsko bilje u hladnjaku

Ako samo kratko vrijeme želite zadržati začinsko bilje svježim, najlakši je način da ga pohranite u hladnjak. Da biste to učinili, prvo uklonite žuto ili suho lišće i stabljike. Zatim stavite oprano bilje ili u vlažni papirnati rupčić ili u kuhinjsku krpu ili u plastičnu vrećicu koja se može zatvoriti. Vlaga osigurava da bilje zadržava svoju aromu i oblik duže. Bilje pohranjeno na ovaj način ostat će svježe oko tjedan ili dva.

Začinsko bilje u zamrzivaču

Zamrzavanje svježeg začinskog bilja pokazalo se kao dobar način za pohranu svježeg bilja duže vrijeme. I ovdje je preporučljivo odvojiti trule listove i stapke. Prije nego što stavite začinsko bilje u zamrzivač ili odjeljak za zamrzavanje, operite ih, a zatim i osušite. Tada ih možete ili nasjeckati ili zamrznuti cijele, ovisno o vašim potrebama. Upotreba posudica za led posebno je praktična. Stavite nasjeckano bilje unutra i napunite spremnike s malo vode. To vam omogućuje da idealno porcijate začinsko bilje i odmrznete ga pojedinačno. Alternativno, vrećice mogu poslužiti kao spremnici.
Gotovo da nema ograničenja u izboru biljaka. Vlasac, peršin, kopar, timijan, peragon, limunov balzam, metvica i bosiljak mogu se posebno dobro sačuvati na ovaj način i trajati 10-12 mjeseci.

Smrzavanje češnjaka
Mnoga jela su definirana ukusnim listovima divljeg češnjaka. Međutim, svježi se mogu držati samo nekoliko dana u hladnjaku. Pored toga, biljka ima vrlo kratku sezonu - lišće se može brati tek u travnju i svibnju. Da biste tijekom cijele godine mogli koristiti ovaj ukusan začin, preporučljivo je zamrznuti svježi divlji češnjak odmah nakon što je ubran. Isti se postupak primjenjuje ovdje kao i kod svih biljaka. Nasjeckani ili pire u ladicu za kocku leda ili plastičnu vrećicu, lišće se tada može pohraniti do godinu dana.

Priprema za čišćenje hladnjaka

Prije nego što počnete čistiti, prvo biste trebali isprazniti hladnjak i pohraniti hranu na sigurno i hladno mjesto. Kad su vanjske temperature zimske, vrt, terasa ili balkon su prikladni za to. Alternativno, svoje namirnice također možete pohraniti u kutiju za hlađenje, torbu za zamrznutu hranu ili košaru s paketima leda. Zatim isključite uređaj ili ga iskopčati iz struje. Trebali biste isključiti hladnjak, pogotovo ako planirate obaviti veliko čišćenje, uključujući odmrzavanje.

Sušenje začinskog bilja - tradicionalni način očuvanja

Možete postići još duži rok trajanja ako koristite tradicionalni način obrade biljaka - sušenje. Na taj se način začinsko bilje može pohraniti jednu do dvije godine. Ova je metoda posebno prikladna za bilje s niskim sadržajem vode - poput timijana, ružmarina, origana, lavande. Međutim, sušenje je manje prikladno za osjetljive biljke kao što su kres, ljupčac ili kiseljak, jer aroma ovdje nije dobro očuvana. Zamrzavanje je ovdje bolja opcija.

U tradicionalnom sušenju grančice su obješene u grozdovima na mjestu zaštićenom od svjetla. Priprema je sljedeća: grane i listovi se trebaju oprati, a zatim pažljivo osušiti krpom. Mali snopovi grančica zatim se povezuju gumicom ili konopom, a zatim se vješaju naopako na mjestu zaštićenom od svjetla. Pazite da nema sunčeve svjetlosti, a temperatura u sobi ne smije rasti iznad 40 stupnjeva, jer će se u ovom slučaju aroma bilja izgubiti. Ovisno o vrsti biljke, postupak sušenja traje otprilike jedan do tri tjedna.

Ako to traje predugo, i u pećnici možete sušiti začinsko bilje. U pećnicu stavite isprano i osušeno bilje i sušite ga na oko 30 stupnjeva oko tri sata. Dobro rasporedite grane i pobrinite se da nisu jedna na drugoj. Nakon otprilike pola vremena, trebali biste okrenuti grane. Vrata pećnice trebala bi ostati odškrinuta tijekom cijelog postupka sušenja. Isto se primjenjuje i ovdje ako su temperature previsoke - preko 40 stupnjeva - aroma je uništena.
Nakon sušenja, bilje treba pohraniti u posudu, koja će biti pohranjena na suhom, hladnom i mračnom mjestu. Za skladištenje možete koristiti, na primjer, posude od tamnog stakla ili keramike.

 

Dobrodošli u Whirlpool, gdje ravnoteža života započinje kod kuće.

Povezana kategorija proizvoda:
Whirlpool hladnjaci sa zamrzivačem
Spremite svoje začinsko bilje u Whirlpool hladnjak, opremljen tehnologijama koje vašu hranu čuvaju duže svježom.
Otkrijte više
Povezana kategorija proizvoda:
Whirlpool hladnjaci sa zamrzivačem
Spremite svoje začinsko bilje u Whirlpool hladnjak, opremljen tehnologijama koje vašu hranu čuvaju duže svježom.
Otkrijte više