Sve o Meal prep metodi: priprema obroka unaprijed

Članak u: Inspiracija - siječnja 2023
  • Kopiraj link u međuspremnik
Sve o Meal prep metodi: priprema obroka unaprijed
Povezana kategorija proizvoda:
Whirlpool W Collection
Otkrijte više

Vrijeme čitanja: 3 Minute

Meal prep ili priprema obroka unaprijed je raširena metoda pripreme hrane i može se nazvati pravim trendom. U osnovi se radi o kuhanju i spremanju hrane unaprijed. To ima smisla u mnogim situacijama: ako ne možete pronaći ono što tražite u svojoj kantini, ako imate intoleranciju na određenu hranu, ako ste na dijeti ili u posebnom treningu. Povrh svega, možete uštedjeti vrijeme i novac u tom procesu. U ovom članku možete saznati što je to meal prep i kako funkcionira.

Što je to meal prep?

Meal prep je kratica za engleski "Meal Preparation" (meal = obrok; preparation = priprema). Dakle, sve je u pripremi obroka. Možete unaprijed kuhati samo za jedan dan, za nekoliko dana ili za cijeli tjedan. Ili pripremate kompletna jela odjednom ili pripremate samo pojedinačne komponente koje će se koristiti kasnije.

Prednosti meal prep metode

Meal prep vam pomaže osigurati zdravu prehranu. Možete točno razumjeti što i koliko jedete, bez obzira gdje se nalazite. Mnogo je dobrih razloga zbog kojih to ima smisla: intolerancije na hranu rastu, a gotovi obroci obično sadrže velike količine soli, šećera ili konzervansa i pojačivača okusa. Uz meal prep uvijek znate točno što jedete. Također, ovom metodom pripreme obroka možete uštedjeti novac. Ne morate se oslanjati na skupe kantine ili restorane jer već imate hranu sa sobom. U istom dahu štedite električnu energiju ako zagrijavate uređaje za kuhanje rijeđe. Na primjer, možete koristiti Cook4 funkciju pećnice Whirlpool da biste lako kuhali do 4 različita obroka istovremeno bez miješanja bilo kojeg od okusa ili aroma. Pozitivan efekt je da činite nešto i za okoliš. Kupujete samo ono što zapravo koristite. Na taj način ne bacate hranu i istovremeno smanjujete otpad od pakiranja prilikom kupovine većih veličina pakiranja.

Prikladna hrana za meal prep

Kada birate proizvode za pripremiti unaprijed, pobrinite se da se kombiniraju kako bi stvorili uravnotežen obrok. Temelj za to su razno povrće, hrana bogata proteinima poput mesa, ribe ili tofua i prilozi poput riže, krumpira ili tjestenine.
Postoji mnogo prikladnih namirnica za pripremu obroka unaprijed. Međutim, postoje neke stvari koje biste trebali izbjegavati. Na primjer, zamrzavanje salate nije dobra ideja. Listovi postaju kašasti i na kraju ostajemo bez obroka. Postoji više nego adekvatna opskrba hranom, što je savršeno za pripremu obroka.
U osnovi, pobrinite se da odaberete proizvode koje možete dobro kombinirati jedne s drugima. To vam omogućuje dodavanje raznolikosti bez potrebe za pripremom previše različitih komponenti.

Sve što vam treba za meal prep

Kako biste mogli optimalno spremiti i nositi unaprijed kuhanu hranu, potrebne su vam odgovarajući spremnici. U tu svrhu postoje kutije za hranu koje dolaze s prostornim razdjelnico,a. Oni vam omogućuje da ponesete nekoliko namirnica odvojene jedne od drugih u istoj kutiji. Materijali pogodni za mikrovalne pećnice čine stvari još lakšima jer vam ne treba dodatno posuđe za ponovno zagrijavanje. Ali možete koristiti i stare staklenke za početak meal prep postupka.

MEAL PREP – OSMISLITE TJEDNI RASPORED

Prije nego što počnete kuhati, osvijestite jela koja biste željeli jesti. Također razmislite možete li razumno integrirati željena jela u nadolazeći tjedan. Jeste li više kod kuće, u uredu ili na putu? Imate li uređaje za podgrijavanje hrane? Ili je dobra ideja pripremiti stvari koje također volite jesti ohlađene? Hoćete li imati vremena za bogat obrok ili ste više ovisni o brzim zalogajima? U svakom slučaju, pobrinite se da imate dovoljno raznolikosti. Meal prep bi trebao biti zabavan, a jesti isti gulaš tjedan dana nije produktivno.

MEAL PREP - Kupovina i planiranje unaprijed

Jednom kada znate što želite kuhati, izračunajte količine i napravite popis za kupovinu. Vi najbolje znate gdje možete kupiti sve potrebne proizvode. Ako planirate raditi meal prep za duži period, dobra je ideja izgraditi rutine. Ovo započinje odabirom mjesta kupnje i završava fiksnim danima kupovine i kuhanja. Subota je obično idealna za kupovinu, a onda tijekom slobodne nedjelje možete koristiti svježe sastojke.

MEAL PREP - Kuhanje i skladištenje

Planirajte dovoljno vremena za kreiranje tjednog meal prep plana. Preporučljivo je odabrati slobodan dan za ovo. Tako u nedjelju možete odabrati vremenski period za implementaciju projekta bez stresa. Preporučljivo je skuhati sva planirana jela odjednom. Na taj način morate samo jednom očistiti svoju kuhinju i znate da se nećete morati brinuti sljedeći tjedan. Nakon što je sva hrana pripremljena, sve što trebate učiniti je spakirati i spremiti je. Bilo da ju spremite u profesionalne kutije za hranu ili u nepropusne staklenke ovisi o vama. U svakom slučaju, različiti rokovi trajanja hrane moraju se uzeti u obzir. Većinu jela možete držati u hladnjaku 3-4 dana bez ikakvih problema, ali postoje iznimke. Morske plodove, ribu ili špinat treba pojesti u roku od 1-2 dana. U svakom slučaju, unaprijed kuhanu hranu treba odmah staviti u hladnjak čim se ohladi.

Koliko dugo se hrana može držati u hladnjaku i zamrzivaču?

Ako slijedite dugoročni plan pripreme obroka, mjesecima možete unaprijed kuhati veće količine određene hrane. Kuhana riža, na primjer, može se zamrznuti unaprijed bez ikakvih problema. Međutim, snažno se preporučuje slaganje u porcije prije zamrzavanja, u suprotnom će se sve smrznuti u veliku grudu. Za veće meal prep planove potrebno je prilično puno prostora. Stoga su prostrani zamrzivači idealni za tu svrhu. Međutim, ako ga često otvarate, više vlage ulazi u zamrzivač i to može dovesti do više stvaranja leda. Stoga se preporučuju zamrzivači s NoFrost funkcijom. Ovdje se led uopće ne formira i zamorno odmrzavanje više nije potrebno.

Meal prep - Savjeti za početak

 

  1. Uvijek imati isti okus na jeziku može brzo postati ustajalo. Kada unaprijed pripremate hranu, eksperimentirajte s različitim začinima. Možete brzo dočarati potpuno različita jela od istih osnovnih sastojaka.
  2. Nakon ponovnog zagrijavanja, nadopunjujte svoja jela visokokvalitetnim ekstradjevičanskim maslinovim uljem za zdrave masti. Kombinirana ulja poput ulja maslinovo ulje s tartufom daju vašem jelu posebnu notu.
  3. Za dugoročne meal prep projekte, preporučljivo je imati određenu osnovnu zalihu sastojaka u kući kako bi se jela spontano modificirala. Namirnice poput orašastih plodova, smrznutih bobica ili suhog voća posebno su pogodne za to.
  4. Ako svoju hranu pohranjujete odvojeno, ona će zadržati svoj okus bolje. Posebne kutije za hranu imaju različite odjeljke za tu svrhu. Ako ih nemate pri ruci, jednostavno složite hranu u staklenku kako biste postigli ovaj efekt.
  5. Stavite unaprijed kuhanu hranu u kutije odmah nakon pripreme. Ohladit će se mnogo brže nego u još uvijek vrućem loncu.
  6. Izvadite smrznutu hranu iz zamrzivača dan prije i stavite ju u hladnjak preko noći. To smanjuje vrijeme zagrijavanja sljedećeg dana.

Dobrodošli u Whirlpool, gdje ravnoteža života započinje kod kuće.

Povezana kategorija proizvoda:
Whirlpool W Collection
Otkrijte Whirlpool W Collection uređaje, pokretane naprednom tehnologijom koja osjeća i predviđa vaše potrebe kako bi osigurala sjajne performanse kuhanja.
Otkrijte više
Povezana kategorija proizvoda:
Whirlpool W Collection
Otkrijte Whirlpool W Collection uređaje, pokretane naprednom tehnologijom koja osjeća i predviđa vaše potrebe kako bi osigurala sjajne performanse kuhanja.
Otkrijte više