Prednosti disanja za tijelo i um

Članak u: Vrijeme za mene - srpnja 2022
 • Kopiraj link u međuspremnik
Mlada žena u sportskoj odjeći, sjedi na prostirci na podu, drži jednu ruku na plućima, a drugu na trbuhu.
Povezana tehnologija:
Pročišćivač zraka
Otkrijte više

Vrijeme čitanja: 2 Minute

"Kada nadahnjujete, odvojite vrijeme da primijetite da udišete. Kad izdahnete, odvojite vremena da primijetite da ste izdahnuli." Upravo s tim riječima započinju mnoge sesije disanja od prije milijun godina, koje je Buddha prvi izgovorio i sve su popularnije zahvaljujući velikom gospodaru Thichu Nhat Hanhu.

Izravan pristup do ovdje i sada

Ako tražite izravan način da pristupite dimenzijama ovdje i sada, dah je ono na što se možete usredotočiti. To se događa stalno, kontinuirano te u sadašnjem trenutku i sa sobom donosi puno informacija i prijedloga.

Disanje puno govori o tome kako smo, puno više nego što svjesno možemo razmišljati i zato se često naziva i "ogledalom duše". Kratki, brzi dah mogao bi otkriti anksiozno stanje, a duži, sporiji dah može odražavati mirno stanje; ali postoji mnogo aspekata, a samo promatranjem i vježbanjem različitih tehnika disanja možemo naučiti čitati svoja emocionalna stanja.
 

Tehnike disanja: zašto i kada ih prakticirati

Tehnike disanja uče nas disati na različite načine i mogu se vježbati, kao i svako fizičko vježbanje. Promjenom načina na koji dišemo možemo pronaći načine za promjenu našeg raspoloženja i energije. Dakle, disanje postaje vrlo moćan alat koji uvijek možemo nositi sa sobom. Ponekad, kada ne možete ništa promijeniti u okolnostima oko vas, disanje vam može pomoći da promijenite svoje iskustvo tog trenutka i različitih situacija.

Sada predlažemo malu vježbu disanja, na sanskrtu, to se zove Pranayama, tako da možete doživjeti ove prednosti i promatrati kako se osjećate tijekom i na kraju prakse.

Najbolja vremena za vježbanje Pranayama su jutro čim se probudite, pri zalasku sunca ili navečer prije odlaska u krevet. Pogotovo na početku, bilo koje doba dana će biti dobro za vježbu, po mogućnosti na prazan želudac ili nakon malog, laganog obroka. Pozivamo vas da nađete mirno i privatno mjesto na kojem možete udobno sjediti: može biti na podu, na jastuku za meditaciju, na joga bloku ili na stolici: važno je da je kralježnica dobro protegnuta, kako bi disanje moglo slobodno teći. Ako želite, možete upaliti tamjan, difuzor esencijalnog ulja i/ili svijeću i staviti glazbu za meditaciju u pozadinu. Kad osjetite da imate svoj prostor i pravo vrijeme, možete započeti!
 

Promatrajte, doživite i usporite

 1.  Odvojite trenutak da promatrite svoje disanje. Promotrite da li dišete kroz nosnice ili usta. Da li se disanje čini dužim ili kraćim. Ako ispuni cijeli rebra ili ako ostane u gornjem torzu. Promatrajte val koji disanje stvara i poruku koju daje gornjem dijelu vašeg tijela.
  Sve započinje ovako, od promatranja. Pokušajte držati pažnju na senzaciji trenutka i primijetite možete li se dovesti u mirnije i opuštenije stanje. Disanje je energija koja se kreće kroz tijelo i mi smo ispunjeni tom energijom i krećemo se s njom.
   
 2.  Nakon početne faze promatranja u kojoj se disanje događa u svom spontanom i prirodnom obliku, možete pokušati promijeniti disanje postupnim produženjem udisanja i izdisanja. Disanje vam može pomoći u promjeni senzacija koje imate u svom tijelu u određenom trenutku, poboljšavajući tako upravljanje energijom i ravnotežu uma.
  Pokrenite svoje vježbe disanja s opažanjem: na početku im možete posvetiti tri minute dnevno i polako ih produžiti na deset minuta ili čak više. Preporučujem vam da vodite mali dnevnik u kojem označavate svoju svakodnevno vježbanje i možda zapišite nešto o onome što osjećate u svom tijelu prije i poslije.
   
 3.  Dugi, spori dah. Kad svjesno dišemo, možemo usporiti disanje i učiniti ga dubljim; Razmislite o dvadeset udaha u minuti. Uz sporo, kontrolirano disanje, možemo doći do četiri udaha u minuti, što ima veliku koristi od uznemirenosti i stresa.
  Pokušajte udahnuti kroz nos tako što prvo proširite donji dio trbuha, zatim područje solarnog pleksusa (otprilike na pola puta uz torzo) i na kraju gornji dio. Možete pomoći tako da desnu ruku stavite na trbuh i lijevu ruku na razini srca. Na izdisaju pokušajte prvo isprazniti gornji dio, zatim solarni pleksus i konačno trbušno područje. Pokušajte napraviti dah fluidnim i pronaći svoj vlastiti spori ritam za održavanje. Ova tehnika disanja također se naziva "disanje s tri pojasa".

 

 

Postoji snažna izravna veza između disanja i mentalnih/tjelesnih funkcija, što čini svaki dah medijem harmonizacije u odnosu između psihe i tijela. Općenito, od vježbanja svjesnih tehnika disanja proizlazi zdravlje i snaga, velika sposobnost koncentracije i povećana fizička i mentalna otpornost na umor i napetost. Tijelo osjeća nebrojene koristi, sve se biološke funkcije poboljšavaju i stoga je kvaliteta života u cjelini uvelike poboljšana.

Želimo vam dobro vježbanje!

Dobrodošli u Whirlpool, gdje ravnoteža života započinje kod kuće.

Članak napisala za Whirlpool Federica Caronna, Vinyasa i učiteljica Yin joge, Somatic Competence® učiteljica joge 
 

Povezana tehnologija:
Pročišćivač zraka
Udisanje čistog zraka važno je za vašu dobrobit. Napredni senzor Whirlpool pročišćivača zraka daje povratne informacije o kvaliteti zraka u stvarnom vremenu.
Otkrijte više
Povezana tehnologija:
Pročišćivač zraka
Udisanje čistog zraka važno je za vašu dobrobit. Napredni senzor Whirlpool pročišćivača zraka daje povratne informacije o kvaliteti zraka u stvarnom vremenu.
Otkrijte više