Kako očistiti dom od nepotrebnih stvari i napraviti mjesta za sebe (Declutter)

Članak u: Inspiracija - svibnja 2022
  • Kopiraj link u međuspremnik
Nasmješena žena, sjedi zavaljeno na kauču, zatvorenih očiju kao da uživa dok odmara.
Povezana tehnologija:
Space Management tehnologija kombiniranih hlanjaka
Otkrijte više

Vrijeme čitanja: 2 Minute

Oslobađanje od suvišnih stvari nije samo trend, već vježba za postizanje ravnoteže života koja nam omogućuje da uživamo u svojem prostoru u najvećoj mjeri. Ne govorimo o uređivanju ili čišćenju doma, već o uklanjanju nepotrebnih stvari: temeljni način da se brinemo o sebi i brinemo o mjestu koje nas najviše predstavlja: našem domu.

Uklanjanje viška stvari (Declutter): Što je i zašto je važno za mentalno zdravlje?

Postoji snažna veza između predmeta prisutnih u našem domu i našeg uma, jer je naš dom naša priča: sve što odaberemo povezuje nas s našim najdubljim vrijednostima, izražavajući naše istinske emocije.

Kad se naše okruženje oslobodi nepotrebnih stvari i počne odražavati nas, stvara se nova harmonija oko nas i unutar nas. Stoga, uklanjanje viška stvari može imati koristi za vaše zdravlje tako što ćete se osjećati mirnije, sretnije, s osjećajem veće kontrole života, i manje anksiozno i ​​pod stresom.

Proces može biti duži ili kraći, ovisno o vašoj spremnosti da se promijenite. Ali koji je prvi korak?

Počnite iznova s ​​onim što vam je zaista važno

Odabir onoga što ostaje i što se miče potiče vas da donosite aktivne odluke o tome što trenutno pripada u vašem životu, čvrsto živite u sadašnjosti, a ne da se držite prošlosti. To vam omogućuje da maknete materijalan, mentalni i emocionalni nered.

To je sjajan način da se maknete od prošlosti te da se projicirate u budućnost pokušavajući zamisliti svoj idealan životni stil, vrstu doma koju želite i način na koji biste ga željeli živjeti. Možete li ovo vizualizirati? Ova projekcija pomoći će vam da definirate svoj cilj i radite u sadašnjosti kako biste postigli mentalno blagostanje koje će dovesti do samo-poboljšanja.

To je zanimljiva teorija, ali kako je provesti u praksi? Evo prvih 5 koraka do većeg mentalnog blagostanja.

5 pravila za učinkovito uklanjanje nepotrebnih stvari

  1. Bavite se samo jednim prostorom i jednom sobom odjednom. Čišćenje od nepotrebnih stvari treba pomno odraditi, pa uzmite jednu po jednu stvar i učinite svoj trud učinkovitim. Započnite u kuhinji, srcu kuće i mjestu gdje provodimo većinu vremena.
  2. Stvorite popis za provjeru. Prije nego što se bacite na posao, pogledajte oko sebe i stvorite popis za svaku sobu, nakazivši sve što bi trebalo razvrstati, bacati ili donirati. Zar ne mislite da je vrijeme da se pokloni taj set posuđa koja nikad niste koristili?
  3. Provedite 5 minuta dnevno. Ne pretjeruj! Budite spori i usredotočite se na najvidljivija područja. Na primjer, mogli biste početi od neurednih polica u vašoj kuhinji.
  4. Stvorite sustav sortiranja. Upotrijebite brzu i jednostavnu metodu s tri kutije. Ponesite tri kutije sa sobom u svaku sobu, kutija za: maknuti, donirati i sačuvati. Nakon što prođete kroz svaki predmet i stavite ga u pravi okvir, shvatit ćete koje su vam stvari zaista važne.
  5. Zadržite samo stvari koje volite. Radost je osobna. Dakle, nemojte se osjećati obveznim napraviti prostor pod svaku cijenu, ali stvorite prostor samo tamo gdje mislite da vam treba više prostora za sebe.

Čini li Vam se rad na stvaranju oaze mira, u inače kaotičnom svijetu, previše za vas? Jednom kada započnete, shvatit ćete da se dobar osjećaj stvara brzo. Naš savjet je postaviti pozitivne ciljeve i usredotočiti se na ono što želite izvući iz procesa čišćenja, bilo prostora, reda, jasnoće, slobode i još mnogo toga. Slijedite korak po korak i proslavite svoj napredak. Rezultati će biti uistinu transformativni, ne samo za vašu okolinu, već i za vaš um, tijelo i dušu.

Jeste li spremni započeti svoje putovanje do uravnoteženog života?

Dobrodošli u Whirlpool, gdje ravnoteža života započinje kod kuće.

Povezana tehnologija:
Space Management tehnologija kombiniranih hlanjaka
Za sav prostor i fleksibilnost koja vam je potrebna za lako skladištenje hrane prema vašim potrebama.
Otkrijte više
Povezana tehnologija:
Space Management tehnologija kombiniranih hlanjaka
Za sav prostor i fleksibilnost koja vam je potrebna za lako skladištenje hrane prema vašim potrebama.
Otkrijte više