Boje koje najviše umiruju za vaš dom i kako ih odabrati

Članak u: Lifestyle - rujna 2022
  • Kopiraj link u međuspremnik
Žena drži veliku paletu boja od bijelih preko crvenih, plavih pa žutih.
Povezana tehnologija:
AutoDose tehnologija perilica rublja
Otkrijte više

Vrijeme čitanja: 2 Minute

Utjecaj boja na našu dobrobit

Boje igraju važnu ulogu na našem umu i tijelu, mogu nam sniziti krvni tlak i umanjiti stres usporavanjem disanja. Stoga je posebno važno usredotočiti se na boje u našim domovima kako bismo stvorili prostore zbog kojih ćemo se osjećati dobro. Bez obzira želite li se osjećati motivirano, energično ili mirno i fokusirano, boje koje odaberemo izravno će utjecati na našu dobrobit.

Stručnjakinja za psihologiju boja i dizajna, Karen Haller kaže ... ”psihologija boja je uglavnom nesvjesna. Zbog toga osjećamo nešto, a da to uopće ne znamo ”.
Ako razmislite o vremenu kada ste posjetili spa ili neki drugi mirni prostor, možda niste bili svjesni, ali boje su bile nježne i mirne za opuštanje raspoloženja. Ili, ako razmišljate o dječjem prostoru za igru, bit će snažno i svijetlo kako bi potaknulo zabavu i uzbuđenje.

Stoga je važno da odvojimo neko vrijeme za razmišljanje o tome kako se želimo osjećati kod kuće i okružiti se bojom koja potiče taj osjećaj.
 

5 savjeta za odabir boja za vrhunski mir

Naši su domovi naša sigurna utočišta za isključivanje vanjske buke nakon napornog dana. Želimo ukloniti stres i biti u domu koji nas uravnotežuje od užurbanih stresova života, ali kako znamo koje su boje najbolje za to i zašto?
Evo mojih 5 najboljih savjeta za odabir palete umirujućih boja:

  1.  Odaberite boje koje su izravno povezane s prirodom. Razmislite o bojama koje se prirodno javljaju u vanjskom svijetu, poput plavih, zelenih i zemljano toplih neutralnih. Priroda je prizemljena i smirujuća, pa će nam odražavanje toga unutar naših domova pomoći da se osjećamo opušteno.
  2. Plave spavaće sobe. Podsjećajući nas na mirno nebo ili smirujući ocean, meka plava u spavaćoj sobi pobudit će osjećaj smirenosti i mira kako bi pomogla dobrom spavanju.
  3.  Zelenapredstavlja ravnotežu, zdravlje i dobrobit. Savršeno je stvoriti miroljubivi kućni ured podsjećajući nas na smirujuću prirodu. Odaberite toplo, meku kadulja zelenu, a ne živopisnu limeta ili tamnu, maslinasto zelenu.
  4. Neutralni tonovi poput toplih bijelih mogu nas učiniti da se osjećamo usredotočeno. Bijela može učiniti da se prostor osjeća otvorenijem, prostranijim i stoga neometanim. Savršeno ako imamo užurbane umove koji trebaju ravnotežu. Izbjegavajte sjajnu bijelu, međutim, jer ovo nema pigment i može se biti teško za oči.
  5.  Što je u vašoj garderobi? Ako niste sigurni zbog kojih se boje osjećate dobro, pogledajte što nosite. Prirodno nosimo boje zbog kojih se osjećamo sretno i ovo je sjajno mjesto za početak kada pokušavamo razumjeti boje za vaš dom.

Ako je život u mirnom i smirenom prostoru vaš cilj, ovi savjeti pomoći će vam da transformirate svoj dom. Ne zaboravite, međutim, boja je samo početak, dodajte slojeve teksture i mirisne svijeće i difuzore kako biste pogodili sva vaša osjetila za potpunu dobrobit.

Jeste li spremni osjećati se opušteno?

Dobrodošli u Whirlpool, gdje ravnoteža života započinje kod kuće.


Članak napisala za Whirlpool Katie Seidler, dizajnerica interijera
 

Povezana tehnologija:
AutoDose tehnologija perilica rublja
Perilica rublja automatski bira pravu količinu deterdženta i omekšivača, štiteći odjeću i boje od ranog starenja uzrokovane prevelikom količinom deterdženata.
Otkrijte više
Povezana tehnologija:
AutoDose tehnologija perilica rublja
Perilica rublja automatski bira pravu količinu deterdženta i omekšivača, štiteći odjeću i boje od ranog starenja uzrokovane prevelikom količinom deterdženata.
Otkrijte više