5 prednosti svjesnog kuhanja

Članak u: Vrijeme za mene - svibnja 2022
  • Kopiraj link u međuspremnik
Muškarac s pregačom miriši svježi grm bosiljka u kuhinji.
Povezana tehnologija:
Cook4 tehnologija pećnica
Otkrijte više

Vrijeme čitanja: 3 Minute

Svjesno kuhanje ima mnogo koristi za vašu dobrobit. Saznajte kako poboljšati svoje mentalno zdravlje, samopoštovanje i procvjetati s nečim tako jednostavno kao što je kuhanje!

Doživite korist savjesnog kuhanja i živite u sadašnjosti

Postoji perceptivno i senzorno "ovdje i sada" gdje točna mjerenja određuju uspjeh recepta. Gdje je vaš um pri odabiru sastojaka? A kad pripremate, miješate i kušate?
Vježbanje svjesnog kuhanja može donijeti unutarnji mir u užurbanom životu jer potiče svjesnost sadašnjeg trenutka u svim fazama recepta: od odabira sastojaka do pripreme obroka, pa čak i namjernog trošenja vremena na čekanje da hrana bude spremna. Sve to nudi izvrsnu priliku za usporavanje tempa, fokusa na sitnice i treniranja uma da bude prisutan.

Uzimanje dovoljne količine vremena u kuhinji moglo bi biti novi način poboljšanja zdravlja zbog mnogih prednosti. Evo nekoliko prednosti svjesnog kuhanja.

Povećava sreću i potiče kreativnost

Glavni sastojci pažljivog kuhanja su pozitivne vibracije i izraz naše osobnosti jer nam omogućuje stvaranje rukama što će hraniti naše tijelo i um. Kad kuhamo, sastavljamo različite elemente koji se tope, mijenjaju, postaju nešto novo. Imamo beskonačne mogućnosti stvaranja u našim rukama, bez anksioznosti od savršenih rezultata, jer najbolji rezultati nisu najljepši ili najukusniji, već oni koji odražavaju naš ukus.

Iznad svega, postizanje cilja zadovoljava našu emocionalnu potrebu da imamo svrhu i smisao u životu, pružajući nam spokoj i sreću. Zato se zabavite u kuhinji s novim okusima ili novim receptom i pustite mašti na volju!

Smanjuje stres i tjeskobu

Pazite na misli koje vam ulaze u um, primijetite ih bez osuđivanja i pustite ih da otiđu poput oblaka na nebu. Slušajte kako se vaše emocije dižu i padaju, poput valova u moru.

Samo promatranje podupire svjesno kuhanje, što nam daje osjećaje majstorstva i kontrolu nad svojim umovima koncentracijom i svijesnošću. Svojim ponavljanjem, kuhanje nam pomaže da se opustimo i uđemo u oblik meditacije. Ponavljana gesta potiče nas da se suočimo sa svojim mislima s istim strpljenjem kao i na čekanje da se tijesto digne ili voda dosegne ispravnu temperaturu.

Osim toga, koncentriranje na svaku specifičnu gestu, okus i miris pomaže nam da odmaknemo misli sa svega izvan ovog sretnog, toplog mjesta u kojem se nalazimo, omogućujući nam da se opustimo i snizimo razinu stresa, odgodimo stvari za kasnije...ili da ih nikad ne odradimo!

Pojačava samopoštovanje

Sjajna lekcija koju nam savjesno kuhanje implicitno daje je da možemo uspjeti u svakom jelu, čak i najsloženijim i naizgled teškim. Možemo postići svaki cilj ako, umjesto da se obeshrabrimo, razbijemo postupak na male zadatke i stalno ih slijedimo do kraja. Ovo znanje daje nam samopoštovanje i duboko zadovoljstvo, posebno ako možemo dodirnuti i okusiti naša dostignuća.
A ako rezultat ne dođe odmah, nemojte suditi o sebi, pokušajte iznova i iznova. Savjesno kuhanje poziva nas da prihvatimo stvarnost kakva je, bez potrebe da je mijenjamo, ali učimo biti s našim emocijama u tom trenutku, u tijelu, umu i srcu, puštajući osudu, očekivanja i razočaranje.

Pomaže nam da se ponovno povežemo sa sobom

Svjesno kuhanje budi osjetila, posebno miris koji potiče nesvjesno pamćenje. Nesvjesno pamćenje je razlog zašto se često okrećemo svojoj omiljenoj hrani za utjehu (comfort food): priprema obroka koji povezujemo s radosnim vremenom u svom životu, poput jela koje smo voljeli kao djeca, može nam pomoći pristupiti tim osjećajima u sadašnjosti. Svjesnost o ovoj dubokoj povezanosti može nas voditi u našem svjesnom izboru recepata koji nas mogu psihofizički poboljšati.

Pomaže nam da se ponovno povežemo s drugima

Vitalni dio rituala kuhanja je korištenje vremena za društvene veze i jačanje veze s voljenim osobama. Kultiviranje zajedničkog iskustva u pripremi obroka izvrsna je praksa za poboljšanje svijesti i prisutnosti u našem svakodnevnom životu. Kad kuhamo za druge, svu svoju ljubav stavljamo u ono što radimo i dajemo im sve dobro što radimo za sebe. To je način dijeljenja radosti, dobrobiti i zadovoljstva.

Doživjeti kuhanje kao priliku za proširenje prakse svjesnosti može transformirati kuhanje iz čisto funkcionalnog do terapijskog.

Jeste li spremni uroniti u savjesno kuhanje slušanjem, prihvaćanjem i bez predrasuda?

Dobrodošli u Whirlpool, gdje ravnoteža života započinje kod kuće.

Povezana tehnologija:
Cook4 tehnologija pećnica
Uživajte u sadašnjosti i u svakom koraku vašeg recepta, baš kao i funkcija Cook4, koja se usredotočuje na savršeno kuhanje svakog jela tijekom jednog ciklusa, bez miješanja okusa.
Otkrijte više
Povezana tehnologija:
Cook4 tehnologija pećnica
Uživajte u sadašnjosti i u svakom koraku vašeg recepta, baš kao i funkcija Cook4, koja se usredotočuje na savršeno kuhanje svakog jela tijekom jednog ciklusa, bez miješanja okusa.
Otkrijte više